Αρχική » 2024 » Απρίλιος

Αρχείο μηνός Απρίλιος 2024

Ωρολόγιο Πρόγραμμα

E-class

Ημερολόγιο

Απρίλιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Νέο ποινολόγιο – ΦΕΚ 2531/Τευχ. Β΄/29-4-2024

Η Υπουργική Απόφαση υπ. αριθμ. 44879/ΓΔ4 ορίζει τα εξής:

Τα παιδαγωγικά μέτρα που δύνανται να εφαρμοστούν με γνώμονα το συμφέρον των μαθητών/τριών
που παρουσιάζουν αποκλίνουσα συμπεριφορά εντός και εκτός σχολικής μονάδας, κατά τον λόγο αρμοδιότητας του καθενός εκπαιδευτικού οργάνου, είναι τα ακόλουθα:
α) προφορική παρατήρηση,
β) επίπληξη,
γ) ωριαία απομάκρυνση,
δ) αποβολή από τα μαθήματα μέχρι τρεις (3) ημέρες, ε) αποβολή από τα μαθήματα μέχρι πέντε (5) ημέρες,
στ) αποκλεισμός από πάσης φύσεως δράσεις, εκδηλώσεις, αθλητικές δραστηριότητες, εκπαιδευτικές εκδρομές/επισκέψεις/μετακινήσεις που διοργανώνει το σχολείο, σωρευτικώς ή διαζευκτικώς, εντός του τρέχοντος σχολικού έτους,
ζ) αλλαγή τμήματος και
η) αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος.

(περισσότερα…)

Τι προβλέπεται σε περίπτωση ηθελημένων φθορών στην περιουσία του σχολείου;

Ο μαθητής /τρια που προκαλεί συνειδητά φθορά στην περιουσία του Σχολείου, ελέγχεται για τη συμπεριφορά αυτή και η δαπάνη αποκατάστασης βαρύνει τον γονέα/ κηδεμόνα του/της ή τον/την ίδιο/α αν είναι ενήλικος.

Στις περιπτώσεις εκείνες, όπου αποδεδειγμένα η φθορά/καταστροφή, μερική ή ολική, σχολικών κτιρίων, χώρων και παραρτημάτων αυτών, καθώς και υλικοτεχνικής υποδομής και εξοπλισμού εντός αυτών, αποδίδεται σε συγκεκριμένο μαθητή, ο τελευταίος ελέγχεται για τη συμπεριφορά αυτή και η δαπάνη αποκατάστασης βαρύνει τον γονέα/κηδεμόνα του ή τον ίδιο αν είναι ενήλικος.

Πιο συγκεκριμένα, η Διεύθυνση της σχολικής μονάδας, καθορίζει το ποσό της δαπάνης αποκατάστασης και  ζητάει να την αποκαταστήσει, μέσα σε προθεσμία πέντε (5) ημερών. Σε περίπτωση αποδοχής, οι γονείς/κηδεμόνες ή οι μαθητές, αν είναι ενήλικες, καταβάλλουν το ως άνω ποσό, ενώ, σε περίπτωση άρνησης, η σχετική δαπάνη βεβαιώνεται και ακολουθεί η διαδικασία είσπραξής της.

Στην περίπτωση που οι γονείς δηλώσουν ότι δεν προτίθενται να αποκαταστήσουν την ζημία, τότε η Διεύθυνση της σχολικής μονάδας το γνωστοποιεί στον οικείο Δήμο ή στη σχολική επιτροπή, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 28 του ν. 5056/2023.

Σχετικό: Υπουργική Απόφαση 13423/ΓΔ4/2021 – ΦΕΚ 491/Β/9-2-2021

Συχνές ερωτήσεις περί κινητών τηλεφώνων

Μπορεί ο μαθητής να έχει στην τσάντα του το κινητό τηλέφωνο κλειστό;

Θα επιτρέπεται το κινητό τηλέφωνο στην τσάντα αλλά όχι η εμφανής κατοχή του από μαθητές μέσα στο σχολείο. Ναι μπορεί αρκεί να μην το έχει στα χέρια του ή σε άλλο εμφανές σημείο και βεβαίως να μην το χρησιμοποιεί.

Εάν ο μαθητής εντοπιστεί με κινητό σε εμφανές σημείο, για παράδειγμα επάνω στο θρανίο, θα έχει ποινή;

Σε πρώτη φάση θα του γίνει σύσταση να μην το ξανακάνει.

Εάν εντοπιστεί για δεύτερη φορά;

θα του επιβληθεί ποινή αποβολής μιας ημέρας

Εάν μαθητής εντοπιστεί με κινητό να είναι ενεργό, ποια ποινή θα έχει;

Θα του επιβληθεί ποινή δυο ή τριών ημερών.

Εάν ο ίδιος μαθητής εντοπιστεί για δεύτερη φορά με κινητό σε λειτουργία;

Θα του δοθεί πενθήμερη αποβολή

Ποιες ποινές επιβάλλονται στον μαθητή που έχει κινητό και μαγνητοφωνεί ή φωτογραφίζει ή βιντεοσκοπεί εκπαιδευτικούς ή συμμαθητές/τριες του/της ;

Ανάλογα με τη βαρύτητα του περιστατικού επιλαμβάνεται ο Διευθυντής ή μετά από κρίση του τελευταίου ο Σύλλογος Διδασκόντων για ποινή αποβολής 1-5 ημερών ανάλογα με τη βαρύτητα του περιστατικού.

Αν η παραπάνω συμπεριφορά αφορά σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα τρίτων προσώπων;

Τότε ο Σύλλογος Διδασκόντων υποχρεούται να εφαρμόσει το παιδαγωγικό μέτρο της αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος για τον/την υπαίτιο/α μαθητή/τρια.

Εγγραφές στην Α΄Λυκείου

Αγαπητοί γονείς/κηδεμόνες,
Σας ενημερώνουμε ότι οι εγγραφές-ανανεώσεις εγγραφών-μετεγγραφές των μαθητών/τριών στα Δημόσια Λύκεια, (ΓΕ.Λ./ΕΠΑ.Λ./Π.ΕΠΑ.Λ.) για το σχολικό έτος 2024-2025 θα πραγματοποιηθούν ηλεκτρονικά μέσω της εφαρμογής e-εγγραφές (https://e-eggrafes.minedu.gov.gr ).

Προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα, σας επισημαίνουμε τα ακόλουθα:
Η είσοδος στην εφαρμογή e-εγγραφές θα πραγματοποιηθεί με κωδικούς ΓΓΠΣΨΔ (TaxisNet). Ο κηδεμόνας που θα υποβάλει ηλεκτρονικά την αίτηση με κωδικούς ΓΓΠΣΨΔ (TaxisNet) θα πρέπει να είναι αυτός/ή που έχει δηλωθεί ως «Κηδεμόνας E-eggrafes» στο σχολείο όπου φοιτά τώρα ο/η μαθητής/τρια. Για να γίνει αυτό, και, προκειμένου να επικαιροποιηθούν τα στοιχεία σας, θα πρέπει:

α. ο γονέας/κηδεμόνας που θα υποβάλει την ηλεκτρονική αίτηση, δηλαδή ο «Κηδεμόνας E-eggrafes», να συμπληρώσει τη σχετική Υπεύθυνη Δήλωση και

β. ο έτερος κηδεμόνας να συμπληρώσει την Υπεύθυνη Δήλωση που τον αφορά και να τις αποστείλουν/καταθέσουν στο σχολείο. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στη συμπλήρωση των στοιχείων της Υπεύθυνης Δήλωσης από τον γονέα/κηδεμόνα που θα υποβάλει την ηλεκτρονική αίτηση εγγραφής, ανανέωσης εγγραφής ή μετεγγραφής, καθώς θα πρέπει να συμπληρώσει ακριβώς τα στοιχεία του όπως εμφανίζονται στο taxisnet.
Ως εκ τούτου σας επισυνάπτουμε δύο (2) υποδείγματα Υπεύθυνων Δηλώσεων, σε μορφή αρχείου pdf.

Η τύπου Α απευθύνεται στον Κηδεμόνα Α και η τύπου Β στον κηδεμόνα Β

1) Οι συγκεκριμένες Υ.Δ. θα πρέπει να συμπληρωθούν και από τους δύο γονείς/κηδεμόνες, εφόσον υπάρχουν, και

2) εν συνεχεία και οι δύο Υ.Δ. να επιστραφούν στη σχολική μονάδα έως τις 18-04-2024, με γνήσιο της υπογραφής.

Εναλλακτικά του γνησίου της υπογραφής μπορείτε να αξιοποιήσετε την πύλη Gov.gr. και συγκεκριμένα την λειτουργία Υπεύθυνη Δήλωση στη διεύθυνση: https://www.gov.gr/ipiresies/polites-kai-kathemerinoteta/psephiaka-eggrapha-govgr/ekdose-upeuthunes-deloses όπου θα αντιγράψετε και επικολλήσετε το κείμενο που περιλαμβάνεται στα επισυναπτόμενα αρχεία και να μας τα στείλετε είτε εκτυπωμένα είτε ως επισυναπτόμενα.
Επισημαίνεται ότι στις δύο Υ.Δ. θα πρέπει να ταυτίζεται η διεύθυνση κατοικίας του/της μαθητή/τριας.

Αν αντιμετωπίζετε δυσκολίες με τη διαδικασία, με χαρά θα σας βοηθήσουμε στο σχολείο μας.

 

Ενημερωτική επίσκεψη πυροσβεστικής υπηρεσίας στο σχολείο μας

Τη Δευτέρα 15/4/2024 έχει προγραμματιστεί επίσκεψη της πυροσβεστικής υπηρεσίας στο σχολείο μας. Οι μαθητές θα ενημερωθούν για τους τρόπους αντιμετώπισης μιας πυρκαγιάς, τη σωστή χρήση των πυροσβεστήρων, την εφαρμογή προληπτικών και κατασταλτικών μέτρων πυρασφάλειας, τον τρόπο κατάσβεσης πυρκαγιών και τον τρόπο ενημέρωσης της Πυροσβεστικής σε περίπτωση ανάγκης.